Νέα συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς

Άλλο ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό έργο αναδρομικής καταλογογράφησης βιβλιογραφικών εγγραφών στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς ανέλαβε η DataScouting.

Αντικείμενο του έργου της αναδρομικής καταλογογράφησης είναι η προμήθεια 4.000 βιβλιογραφικών εγγραφών, οι οποίες αφορούν στη σπάνια συλλογή παλαιτύπων του Ιωάννη Πρίγκου και του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ’. Οι βιβλιογραφικές εγγραφές, οι οποίες θα δημιουργηθούν στο ILS Koha, δομημένες σύμφωνα με τη διάταξη υλοποίησης UNIMARC, θα εμπλουτίσουν τον κατάλογο της βιβλιοθήκης. Οι βιβλιογραφικές εγγραφές θα περιγράφουν ισάριθμο αριθμό τεκμηρίων, τόσο βιβλιογραφικά όσο και θεματικά. Η βιβλιογραφική περιγραφή των τεκμηρίων θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περιγραφικής καταλογογράφησης των AACR2 και τα πρότυπα βιβλιογραφικής περιγραφής ISBD, ενώ η θεματική περιγραφή θα γίνει σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση, σύμφωνα με την εσωτερική τοπική ταξινόμηση της βιβλιοθήκης και τον κατάλογο θεματικών επικεφαλίδων της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH).

Η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762, με βασικούς και αποτελεσματικούς συντελεστές της ιδρύσεως και υπάρξεως της ιστορικής αυτής βιβλιοθήκης τον Ιωάννη Πρίγκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικος Γ’.

Σήμερα στεγάζονται πάνω από 20.000 τίτλοι βιβλίων, περιοδικών, αλλά και περίπου 3.500 παλαιότυπων, σε κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου Ζαγοράς, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τα τελευταία χρόνια, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, εκσυγχρονίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της με γοργούς ρυθμούς, κάτι που την χαρακτηρίζει ως μια από τις πλέον δραστήριες και πρότυπο δημόσιας βιβλιοθήκης για τη χώρα μας.

Η DataScouting έχει επενδύσει στη δημιουργία αρχειονομικού και βιβλιοθηκονομικού τμήματος και συνεργάζεται με κάποιες από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση, την καταλογογράφηση και την προβολή έντυπου, φωτογραφικού, εικαστικού και οπτικοακουστικού υλικού. Η διάχυση του υλικού και η διαλειτουργικότητα των ιστοτόπων με άλλους φορείς πολιτιστικού περιεχομένου γίνεται με λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όπως επιβάλλεται σε μία εποχή ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό.

Για άλλα έργα που έχει υλοποιήσει η ομάδας μας σε συνεργασία με ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό δείτε εδώ.

Νέα συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς_DataScouting

Pin It

Comments are closed.