RFID & OpenABEKT: νέα καινοτομία

Nέα καινοτομία υλοποιώντας τεχνολογίες RFID σε ILS OpenABEKT

Η επιστημονική μας ομάδα, πρωτοπόρος σε ιδέες και τεχνολογικές λύσεις και αντιλαμβανόμενη τις ιδιαίτερες ανάγκες εκσυγχρονισμού μιας πληθώρας βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, ολοκλήρωσε με επιτυχία και για πρώτη φορά, την ανάπτυξη, δημιουργία και διασύνδεση ενός λογισμικού διασύνδεσης της πλατφόρμας ΟpenABEKT με σύστημα τεχνολογίας RFID.

Η ολοκληρωμένη λύση RFID που υλοποιήθηκε για τις ανάγκες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, επιτρέπει την αποτελεσματική, άμεση και γρήγορη πλέον διαχείριση της συλλογής σε επίπεδο εξυπηρέτησης χρηστών (δανεισμός, επιστροφή, ανανέωση υλικού), τον άμεσο και εύκολο εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας των τεκμηρίων καθώς και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας απογραφής.

Ο Μπατάλας Βασίλης, Library & Information Systems Manager της DataScouting, δήλωσε: «H ολοκλήρωση, με απόλυτη επιτυχία, του συγκεκριμένου έργου υλοποίησης ολοκληρωμένου συστήματος τεχνολογιών RFID στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους τόσο εμένα προσωπικά όσο και την επιστημονική ομάδα της DataScouting στο σύνολό της. Από την πρώτη στιγμή για εμάς η ιδέα της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου ήταν μια πρόκληση εκσυγχρονισμού της βιβλιοθήκης, και προσφοράς μας στην ευρύτερη βιβλιοθηκονομική κοινότητα και ειδικά στο σύνολο των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν το ILS OpenABEKT. Με την επιτυχή υλοποίηση της καινοτομίας μας, μπορούν πλέον όλες οι βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούν το ILS OpenABEKT,  υιοθετώντας τις λύσεις που αναπτύξαμε, να ακολουθήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τους με την χρήση τεχνολογιών RFID . Κύριος στόχος μας ήταν να προσφέρουμε λύση στο πρόβλημα όλων των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν το ILS OpenABEKT έτσι ώστε εν έτη 2020 καμία βιβλιοθήκη στη χώρα μας να μην στερείται των τρεχουσών τεχνολογιών εκσυγχρονισμού.»

Η DataScouting έχει επενδύσει στη δημιουργία αρχειονομικού και βιβλιοθηκονομικού τμήματος και συνεργάζεται με κάποιες από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση, την καταλογογράφηση και την προβολή έντυπου, φωτογραφικού, εικαστικού και οπτικοακουστικού υλικού. Η διάχυση του υλικού και η διαλειτουργικότητα των ιστοτόπων με άλλους φορείς πολιτιστικού περιεχομένου γίνεται με λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όπως επιβάλλεται σε μία εποχή ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό.

RFID & OpenABEKT: νέα καινοτομία

 

Pin It

Comments are closed.