Η DataScouting καινοτομεί υλοποιώντας τεχνολογίες RFID στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας
H DataScouting εκσυγχρονίζει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας με την προμήθεια εξοπλισμού ολοκληρωμένου συστήματος ταυτοποίησης τεκμηρίων μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) και υπηρεσιών επικόλλησης και ταυτοποίησης ετικετών.
Η DataScouting για άλλη μια φορά καινοτομεί και προσφέρει στη βιβλιοθηκονομική κοινότητα, με την ανάπτυξη λογισμικού διασύνδεσης της πλατφόρμας openABEKT με σύστημα τεχνολογίας RFID για φυλλομετρητές πλοήγησης στο διαδίκτυο (browsers). Το λογισμικό συνοδεύεται μαζί με την κατάλληλη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API), η οποία επικοινωνεί με τον κατάλληλο υλικό εξοπλισμό (hardware) για ετικέτες RFID.
Η ανάπτυξη του λογισμικού υλοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα της DataScouting με βάση όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές που προτείνουν οι εκδότες των φυλλομετρητών πλοήγησης στο διαδίκτυο, προσθέτοντας έτσι στην διαδικτυακή πλατφόρμα openABEKT την άμεση διασύνδεση με το σύστημα τεχνολογίας ετικετών RFID.
Το σύστημα RFID υποστηρίζει την καθημερινή λειτουργία των εργασιών της βιβλιοθήκης είτε αυτόνομα, είτε μέσω ειδικής διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογής (API) η οποία βασίζεται σε αναγνωρισμένες κοινές πρακτικές.
Το API παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με τον εξοπλισμό RFID απευθείας από το UI του ILS openABEKT που χρησιμοποιεί η βιβλιοθήκη, μέσω λογισμικού στον φυλλομετρητή πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Η ολοκληρωμένη λύση RFID που υλοποιήθηκε επιτρέπει την αποτελεσματική ψηφιακή πλέον διαχείριση της συλλογής και συγκεκριμένα τον άμεσο και εύκολο εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας των τεκμηρίων καθώς και την αυτοματοποίηση της διαδικασίας απογραφής.
Ο Μπατάλας Βασίλης, Library & Information Systems Manager της DataScouting, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι με την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου υλοποίησης ολοκληρωμένου συστήματος τεχνολογιών RFID στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, τόσο για τον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης, όσο και για την ευρύτερη προσφορά μας στη βιβλιοθηκονομική κοινότητα και ειδικά στο σύνολο των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν το ILS OpenABEKT οπού μπορούν πλέον υιοθετώντας τις λύσεις που αναπτύξαμε, να ακολουθήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τους με την χρήση τεχνολογιών RFID . Κύριος στόχος μας ήταν να προσφέρουμε λύση στο πρόβλημα όλων των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν το ILS OpenABEKT έτσι ώστε εν έτη 2020 καμία βιβλιοθήκη στη χώρα μας να μην στερείται των τρεχουσών τεχνολογιών εκσυγχρονισμού.»
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1960. Τον πυρήνα της πρώτης συλλογής των βιβλίων αποτέλεσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας η οποία ενσωματώθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Ο επιφανής λόγιος Κονιτσιώτης Νίκος Τσάκας δώρισε στη βιβλιοθήκη περίπου 3.500 βιβλία και η συλλογή άρχισε να εμπλουτίζεται με δωρεές από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος και μεμονωμένων φίλων της βιβλιοθήκης. Σήμερα, η συλλογή εμπλουτίζεται με αγορές έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού και δωρεές νομικών ή φυσικών προσώπων.
Την τελευταία δεκαετία η Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε μια αλματώδη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο αναγνωστικό κοινό. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν σήμερα 55.000 τόμους βιβλίων και μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικού υλικού, και παραδοσιακής μουσικής σε δίσκους βινυλίου. Διαθέτει ψηφιακή βιβλιοθήκη με ψηφιοποιημένα περισσότερα από 1000 έντυπα τεκμήρια, 500 φωτογραφίες και 200 ώρες οπτικοακουστικού υλικού που αφορούν τον πολιτισμό και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας. Καθόλη τη διάρκεια του έτους υλοποιεί εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, διοργανώνει καλλιτεχνικές εκθέσεις και σεμινάρια για διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων, ποιητών κλπ.