Το μέλλον του Ψηφιακού πολιτισμού μέσω της Μηχανικής Μάθησης

Ποιος ο ρόλος της Μηχανικής Μάθησης στο μέλλον του ψηφιακού πολιτισμού; Με ποιο τρόπο τα πανεπιστήμια μπορούν να  βοηθήσουν δημόσιους φορείς να μεταβούν στην εποχή του ψηφιακού πολιτισμού; Για τις απαντήσεις ρωτήσαμε τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, καθηγητή Μηχανικής Μάθησης και Υπολογιστικής Νοημοσύνης στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Ώρχους στην Δανία.

Ο κύριος Ιωσηφίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο DCAC 2022 (International Conference on Digital Culture & AudioVisual Challenges) που διοργανώθηκε για τέταρτη φορά στην Ελλάδα από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, στις 13 με 14 Μαΐου. Η DataScouting συμμετείχε ως χορηγός στο DCAC 2022.

 

Το μέλλον του Ψηφιακού πολιτισμού μέσω της Μηχανικής Μάθησης _συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

Παρακαλώ πείτε μας μερικά λόγια για εσάς και το αντικείμενο σας

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και είμαι καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Υπολογιστικής Νοημοσύνης στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Ώρχους στην Δανία. Είμαι ο Διευθυντής του εργαστηρίου Μηχανικής Μάθησης και Υπολογιστικής Νοημοσύνης στο τμήμα μας και καθοδηγώ τις ενέργειες του πανεπιστημίου μας στον τομέα της Μηχανικής Νοημοσύνης στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου Ψηφιοποίησης, Μεγάλων Δεδομένων και Ανάλυσης Δεδομένων (DIGIT). Η έρευνά μας εστιάζεται στη θεωρητική ανάλυση των ιδιοτήτων μοντέλων Μηχανικής Μάθησης, την πρόταση και ανάπτυξη νέων μαθηματικών μοντέλων για την βελτίωση της επίδοσης συστημάτων Μηχανικής Μάθησης, και την υλοποίησή τους σε εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν την Ρομποτική Όραση, τα Οικονομικά, τη βιομηχανική βελτιστοποίηση, και άλλες.

Ήταν τιμή μας να είμαστε χορηγοί στο DCAC και της δικής σας συμμετοχής ως Keynote. Πώς ήταν η εμπειρία  σας από τo DCAC; 

Ήταν χαρά μου να συμμετέχω στο DCAC 2022 και να δώσω την κεντρική ομιλία του συνεδρίου. Θεωρώ ότι ενέργειες σαν αυτή της διοργάνωσης ενός διεθνούς συνεδρίου είναι πολύ σημαντικές για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς είναι ένας τρόπος να γίνουν γνωστά σε ένα ευρύ διεθνές επιστημονικό κοινό, να προσελκύσουν ενδιαφέρουσες συνεργασίες σε επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής, να φέρουν τους/τις φοιτητές/φοιτήτριές τους σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης τους στα πλαίσια ενός διεθνοποιημένου και εξωστρεφούς περιβάλλοντος, και να αναδείξουν το έργο που γίνεται από αξιόλογα ελληνικά εργαστήρια σε αυτό το διεθνές κοινό. Όσον αφορά το συνέδριο DCAC συγκεκριμένα, στα θέματα του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται αντικείμενα τεχνολογίας και τέχνης. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων καθώς, με βάση την εμπειρία μου, είναι ίσως μοναδικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τη διοργάνωση τέτοιων δράσεων είναι σημαντική η συνεισφορά, εκτός της πολιτείας, και άλλων φορέων όπως τοπικοί φορείς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα.

Πώς μοιάζει το μέλλον του Ψηφιακού πολιτισμού μέσω της Μηχανικής Μάθησης;

Ο τομέας της Μηχανικής Μάθησης έχει κάνει μεγάλα βήματα και με γοργούς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται σε ένα εύρος παραγόντων, όπως η εστίαση ενός μέρους την ακαδημαϊκής κοινότητας στην θεωρία και βελτιστοποίηση των πρακτικών υλοποιήσεων μοντέλων Μηχανικής Μάθησης, η ενασχόληση όλο και μεγαλύτερου μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας με καινοτόμες εφαρμογές της Μηχανικής Μάθησης σε ένα εύρος προβλημάτων που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, η δυναμική ενασχόληση, υιοθέτηση, και συνδρομή εταιριών τεχνολογιών αιχμής στην επιστήμη και εφαρμογή της Μηχανικής Μάθησης για την βελτιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, η ραγδαία εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων, και η εξωστρέφεια ενός μεγάλου μέρους της κοινότητας που οδήγησε στην ελεύθερη διαθεσιμότητα λογισμικού για την προώθηση της επιστήμης.

Καθώς οι τεχνολογίες αιχμής γίνονται όλο και περισσότερο προσιτές, διαθέσιμες, και εύκολες στη χρήση για ένα μεγάλο κοινό, ως εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προϊόντων, υπηρεσιών, και την έκφραση στα πλαίσια καλλιτεχνικών δράσεων και έργων, ο συνδυασμός τους με τις τέχνες μπορεί να οδηγήσει σε νέες μορφές έκφρασης.

Με ποιο τρόπο το πανεπιστήμιο σας βοηθά δημόσιους φορείς να μεταβούν στην εποχή του ψηφιακού πολιτισμού; Συμμετέχετε στην έρευνα από κοινού με εταιρείες όπως η DataScouting οι οποίες έχουν ανάλογη εμπειρία σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα;

Το πανεπιστήμιό μας, όπως και όλα τα πανεπιστήμια της Δανίας, συμμετέχει ενεργά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή τους σε ένα εύρος ψηφιακών εφαρμογών. Αυτό γίνεται στα πλαίσια συνεργασιών με δημόσιους φορείς, εταιρίες, και οργανισμούς σε μια πληθώρα θεμάτων. Το εργαστήριό μας, συγκεκριμένα, αυτή τη περίοδο ηγείται ή/και συμμετέχει σε ερευνητικά έργα τα οποία εστιάζονται σε εφαρμογές Ρομποτικής, έξυπνων πόλεων, βελτιστοποίησης γραμμών παραγωγής, οικονομικών, και τραπεζικών συναλλαγών. Επίσης συμμετέχουμε σε ένα έργο που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, το οποίο εστιάζεται στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε διάφορες χώρες της Ευρώπη σε τεχνολογίες αιχμής που αφορούν το Διαδίκτυο Πραγμάτων (Internet of Things) με τη βοήθεια της Μηχανικής Μάθησης.

Τα παραπάνω ερευνητικά έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Δανίας, την Ακαδημία Βιομηχανοποίησης της Δανίας, ή λαμβάνουν άμεση χρηματοδότησης από εταιρίες. Μεταξύ των συνεργατών μας στα πλαίσια αυτών των ερευνητικών έργων βρίσκονται εταιρίες όπως η DataScouting οι οποίες συνεισφέρουν με την πολύτιμη εμπειρία τους σε θέματα εφαρμογών τεχνολογιών αιχμής σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και με το λογισμικό ή/και τις πλατφόρμες τους για την εκτίμηση της επίδοσης των νέων λύσεων που προτείνονται στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων.

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

Σχετικά με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης είναι καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Υπολογιστικής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους (Aarhus University) της Δανίας. Είναι επικεφαλής της ομάδας Μηχανικής Μάθησης και Υπολογιστικής Νοημοσύνης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και της ερευνητικής περιοχής Μηχανικής Νοημοσύνης του Κέντρου Ψηφιοποίησης, Μεγάλων Δεδομένων και Αναλύσεων Δεδομένων (DIGIT) του Πανεπιστημίου.

Ο Αλέξανδρος έχει συνεισφέρει σε περισσότερα από τριάντα έργα έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανισμούς και εταιρείες της Φινλανδίας και της Δανίας. Το έργο του έλαβε διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων την υποτροφία για Μεταδιδακτορική Έρευνα από την Ακαδημία της Φινλανδίας το 2016, το βραβείο για νέους ερευνητές του Δανέζικου οργανισμού H.C. Ørsted το 2018 για την συνεισφορά τους στην Επεξεργασία Σήματος και την Μηχανική Μάθηση, και το Early Career Award 2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Επεξεργασία Σήματος (EURASIP) για την συνεισφορά του στη Στατιστική Μηχανική Μάθηση και τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα.

Ο Αλέξανδρος αυτή την περίοδο υπηρετεί ως Associate Editor in Chief για το περιοδικό Neurocomputing (όπου και καλύπτει την ερευνητική περιοχή των Νευρωνικών Δικτύων). Έχει υπηρετήσει στα Editorial Boards διεθνών περιοδικών, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems, και του περιοδικού Signal Processing: Image Communication. Συνέβαλε στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων ως Area Chair ή Technical Program Committee Chair, συμπεριλαμβανομένων των IEEE ICIP (2018-2022) και EUSIPCO (2019,2021), και ως Publicity co-Chair για το συνέδριο IEEE ICME 2021.

Pin It

Comments are closed.