Beyond the standards: Η ανάπτυξη ψηφιακού αποθετηρίου στον υπερθετικό της βαθμό

Ένα από τα πιο πρόσφατα και σημαντικότερα έργα που υλοποίησε η επιστημονική ομάδα της DataScouting, σε συνεργασία με την S. KANIKLIDES (CYPRUS) LIMITED, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου που επιτρέπει την προβολή του περιεχομένου του στο κοινωνικό σύνολο .

Πιστό στον στόχο του, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών προχώρησε στην πλήρη ψηφιοποίηση των καταγεγραμμένων 140 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία αποτυπώνονται στο Αρχείο Εφημερίδων.

Μέσω των εφαρμοσμένων διαδικασιών για την ψηφιοποίηση του Αρχείου Εφημερίδων, το ιστορικό περιεχόμενό του όχι μόνο διασώζεται για τις μετέπειτα γενεές, αλλά ταυτοχρόνως, φοιτητές, ερευνητές και το κοινό αποκτούν άμεση πρόσβαση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, στη συλλογή του ψηφιοποιημένου Αρχείου. Ένα Αρχείο Εφημερίδων, σημαντική πηγή αναφοράς και πληροφόρησης, το οποίο χρονολογείται από το 1878 και που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878.

Η DataScouting εκμεταλλευόμενη την μακρόχρονη εμπειρία της σε ανάλογα έργα καθώς και την τεχνογνωσία της επιστημονικής της ομάδας, ανέπτυξε ένα υπερσύγχρονο και άρτια δομημένο ψηφιακό αποθετήριο το οποίο αρχικά διατηρεί τη δομή του ανοιχτού λογισμικού διαχείρισης ψηφιακού υλικού ΟΜΕΚΑ. Το τεχνικό τμήμα της επιστημονικής ομάδας ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις τελευταίες τάσεις στην εξέλιξη του κλάδου της επιστήμης της πληροφόρησης,   ανέπτυξε επιπρόσθετες εφαρμογές βελτιστοποίησης του ψηφιακού αποθετηρίου με την αυτόματη παραγωγή μεταδεδομένων μέσω της εφαρμογής MediaScouting Print καθώς και την πλήρη διαχείριση της προβολής του ψηφιακού αντικειμένου με την υλοποίηση υποδομών για το προτόκολλο IIIF και την ενσωμάτωσή του μέσω Universal Viewer στην παρεχόμενη από το πληροφοριακό σύστημα πληροφορία.

Έτσι με τον εμπλουτισμό του αποθετηρίου με το ψηφιοποιημένο υλικό και των παραγόμενων μεταδεδομένων τεκμηρίωσης του η DataScouting ολοκληρώνει και παραδίδει ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα ψηφιακά αποθετήρια στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο.

Η ανάπτυξη ψηφιακού αποθετηρίου στον υπερθετικό της βαθμό

Pin It

Comments are closed.